Schilderij kopen
abstract schilderij kopen

Een abstract schilderij kopen, hoe doe je dat?

Een abstract schilderij kopen is spannend, en tegelijk een grote uitdaging. Hoe weet je wanneer je het juiste schilderij hebt gevonden? We helpen je met deze tips een beetje op weg.

Een abstract schilderij kopen is spannend, en tegelijk een grote uitdaging. Je hebt maar beperkte ruimte aan de muur om te vullen, en het liefst heb je jaren plezier van het kunstwerk wat je koopt. Maar hoe weet je wanneer je het juiste schilderij hebt gevonden?


Een abstract schilderij kopen: waar begin je?

Hoe kies je het juiste schilderij voor je interieur? Wel, ten eerste moet het natuurlijk een schilderij zijn dat je aanspreekt. Maar er zijn nog een aantal andere dingen waar je rekening mee kunt houden bij de aankoop van abstracte schilderijen.

Waarom een abstract schilderij?

Om te beginnen zijn er veel redenen te benoemen waarom een abstract schilderij bij je zou passen. Abstract kunst bevat doorgaans geen herkenbare objecten; in de basis gaat het om vormen, kleuren, lijnen, structuren, patronen en compositie. Abstracte kunst is een ervaring, het brengt een gevoel of sfeer over op de omliggende omgeving. Abstracte kunst intrigeert. Het daagt je geest uit. Het leidt je weg van gebaande paden, traditionele denkwijzen en verwachtingen. Tegelijkertijd kan abstracte kunst je raken op een heel persoonlijk niveau.

Als je een abstract schilderij gaat uitkiezen, moet je jezelf openstellen. Dat betekent dat je niet alleen naar het kunstwerk moet kijken, maar ook in jezelf. Alleen zo kun je tot de juiste keuze komen. 

Eerst de kunst, dan het meubilair

Veel mensen vragen zich af of een abstract schilderij wel bij hun interieur past. Maar interieurtrends komen en gaan. De meeste mensen hebben hun meubilair tegenwoordig niet langer dan tien jaar. Je voorkeuren op het gebied van meubilair veranderen. Kunstwerken blijven daarentegen waarschijnlijk de rest van je leven bij je.

Als je een schilderij tegenkomt dat je graag zou willen hebben, maak je dan niet te veel zorgen of het wel bij de rest van je interieur past. Het grootste deel van het meubilair dat je nu hebt staan heeft een beperkte levensduur. Bekijk het van de andere kant en begin met de kunst. Koop wat jij mooi vindt! En zelfs al past het nu niet helemaal bij je meubels, op den duur zal er toch wel een moment komen waarop je je huidige interieur zat bent.

Creëer een visuele taal

Een van de moeilijkste dingen bij het inrichten van een kamer is om een algehele esthetiek te creëren die de hele ruimte bij elkaar trekt. Grote abstracte schilderijen lenen zich hier uitstekend voor. Dat komt voornamelijk omdat ze puur voor hun esthetische waarde gebruikt kunnen worden. De artistieke elementen van een schilderij, zoals de lijnen, kleuren, texturen, vormen en patronen, kunnen de toon zetten voor je gehele interieur. Ze helpen je als het ware een visuele taal voor de ruimte te creëren.

Hieronder twee voorbeelden van visuele taal. Links een prachtig voorbeeld hoe de kleuren in het interieur en het schilderij samensmelten. Een accessoire zoals het kussen in dezelfde kleurtoon maakt het helemaal af. Rechts toont hoe een minimalistisch interieur uitgebalanceerd wordt met een kleurrijk abstract schilderij (en weer de accessoire in zelfde kleurtoon!).

Denk na over sfeer en licht

Je weet hoe belangrijk het is om de juiste sfeer in je huis te creëren. Een abstract schilderij kan middels kleuren, patronen en compositie onmiddellijk een bepaalde sfeer tot stand brengen. Neem nu een ruimte die bedoeld is om gezelligheid te brengen, zoals een zitkamer. Kies je hier voor een modern schilderij met energieke patronen of een compositie die beweging impliceert, dan creëer je direct een levendige sfeer. In een slaapkamer, een ruimte die in het teken staat van ontspanning en rust, kies je juist voor een modern schilderij dat gedefinieerd wordt door ingetogen kleuren en een harmonieuze compositie.

Ook verlichting is een bepalende factor voor de sfeer in een ruimte. Een modern schilderij is in staat om de impact van sfeerverlichting te maximaliseren. Zou je de muur in een iets donkerdere kleur dan het schilderij verven, dan zal het schilderij meer licht aantrekken. En dan wordt het een subtiele bron van verlichting.

Denk dus goed na over de plaatsing van het kunstwerk, welke kamer, hoeveel ruimte je daar hebt en hoe het licht in de kamer gedurende de dag verandert.

Denk daarnaast aan de grootte van je kunstwerk, hoe groot wil je gaan? (het is geen geheim dat we fan zijn van XL; in een van onze blogs leggen we de voordelen van een XL-schilderij uit).

Welk kleurenpalet heb je in gedachten – wil je dat het overeenkomt met de kleuren in je interieur, of wil je dat het iets anders toevoegt? Ben je op zoek naar een kunstwerk dat opgaat in je interieur of juist opvalt?

Waar koop je een schilderij?

Er zijn veel manieren om kunst te kopen en kunst rechtstreeks van de kunstenaar te kopen, maakt de lijnen zo kort mogelijk. Vooral nu kunstenaars een veilige online aankoopervaring kunnen bieden, is rechtstreeks kopen bij de kunstenaar eenvoudig als altijd. Niet alleen zorgt het ervoor dat je originele kunst koopt, we kunnen ons voorstellen dat het de aankoop des te aangenamer maakt met persoonlijk contact! Daarom nodigen we iedereen uit om contact met ons op te nemen als je meer wilt weten over zijn proces of het verhaal achter een specifiek kunstwerk.

Vertrouw op je intuïtie

Wij vinden het belangrijk om je gezond verstand te gebruiken bij het kopen van kunst, maar nog belangrijker: je hart volgen. Vertrouw op je persoonlijke smaak en intuïtie en koop iets waar je echt van houdt. Vooral wanneer het kunstwerk overeenkomt met uw budget.

Bekijk onze prachtige collectie schilderijen, misschien vind je iets waar je verliefd op wordt..

Schilderij Kopen

Roxier kunst galerie

schschilderijkopen logo

Winkelwagen

×